Två tidigare fanjunkare, Persson och Lindmark, frestar med surströmming på Skärmen

.

Gårdagens lunch på Skärmen var sedan länge bestämd. Fanjunkare Lindmark kommer, givmild som alltid, med två burkar av ”Mannerströms romstinna Surströmming” samt en flaska ”Överste brännvin”. Fanjunkare Persson bidrar med mandelpotatis, gul och röd lök, hårt och mjukt tunnbröd samt smör och sockerdricka. Själv håller jag med öl och kaffe samt sköter diskandet efter denna fantastiska lunch.

Hittills har jag ätit surströmming ett tiotal gånger i mitt liv. Sist var nog tjugofem år sedan en augustikväll i norra Bohuslän, så att vara inbjuden när storproffsen ska smörja kråset känns hedrande. Efter tre strömmingar på lika många tunnbröd blandade med mandelpotatis och lök känner jag mig helt nöjd och belåten. Betydligt fler och också vinnare i antal uppätna strömmingar blir naturligtvis fanjunkar´n från Vettasjärvi och drygast av allt var brännvinet som förblev orört, möjligtvis beroende på dygnets tidiga timma…

Surströmming äter man sällan utan att det väcker viss uppmärksamhet. En kraftig inbromsning och så stegar Rolf Käck in och frågade vad fan som står på och strax därefter kommer Bo E Nilsson, Hotell Wettern, och menar att lukten från Skärmen förpestar den vackra omgivningen. Stämningen är dock vänlig trots lukten och smockan hänger knappast i luften.

Vi rapar lite diskret, lutar oss lugnt tillbaka mätta, belåtna och med en andedräkt som kanske inte är den allra fräschaste men välbefinnandet är mycket gott. Nykterheten är absolut, vilket är en helt ny erfarenhet för mig i dylika sammanhang.

Till morgondagens fredagsfika har säkert den gamla invanda Gevaliadoften återvänt till Skärmen…

Lägeransvarige

Svante

.

Gedigna matkunskaper visas när lunchen förbereds i Skärmens kök

.

.

Information från 128 Anders

.

Hej Svante!

Mina kontaktuppgifter är korrekta.

Så till en annan sak. Eftersom du är ansvarig för fredagsaktiviterena på Skärmen kan det vara bra att du känner till följande:

Redan 2009 samlades några fallskärmsjägare för att spela höstgolf och det gjorde man även förra året med en något större styrka. Dessutom deltog någon även från våra bröder inom Kustjägarna. Inför 2011 bestämdes att det skulle bli ett lite större evenemang och därför arrangerades en lagtävling – match scramble med tvåmannalag utan handicap. Fyra lag vardera från Fallskärmsjägarna respektive Kustjägarna deltog den 8 oktober på Täby GK utanför Stockholm. Efter en härlig höstdag, där några lag inte kom in förrän efter mörkrets inbrott, stod FJS lag som segrare. Dagen avslutades med prisutdelning och middag på klubben. En mäktig trofé kommer att få inskription och därefter placeras på Skärmen. Ny kamp kommer att utkämpas 2012 och det gäller naturligtvis att till varje pris se till så att vi försvarar trofén! Henrik Björkqvist/FJS ska ha all heder av att ha sytt ihop ett trevligt arrangemang! (Se den bilagda inbjudan till årets tävling).

Det är inte omöjligt att det kommer någon blänkare om detta i något annat FJS-forum, men detta mejl bara mest för din information så här långt.

 

Hösthälsningar

Anders

.

.

.

Hösten är här

Hösten har tagit ett stadigt grepp och älgjakten är igång häromkring. Rikligt med djur enligt både Sam och Rolf Käck och i båda jaktlagen tycks man nöjd med vad man hittills sett och fått.

Moppen är klar för vinterförvaring men än kan det säkert bli någon tur om vädergudarna tillåter.

Min anställningen som Lägeransvarig har förlängts till den 15 april 2012 vilket innebär att Skärmen är öppen varje fredag framöver. Har Du vägarna förbi och är sugen på lite tjôt så är Du hjärtligt välkommen in!

 

Vänliga hälsningar från Kalleborg,

201 Svante

.

.