märket örnen

 

 

 

.

.

Uppställning

320 Cenneth och 136 Torkel representerar årgång 1970/71 på uppställningen i Lägret

.

FJS dag den 31 augusti 2013

Cenneth, Torkel och jag träffas strax före lunch på Soldathemmet i Karlsborg. Efter lite allmänt tjöt över en kopp kaffe så promenerar vi runt på fästningen tillsammans med övriga besökare. Många är gamla fallskärmsjägare som gärna vill se vad ”Insatsbas Karlsborg” har i sin verktygslåda.

Det är FJS dag och samtidigt besöksdag för hela Livregementets husarer, K3. På kyrkplan är det materielförevisning från de olika enheterna och här finns naturligtvis fallskärmsjägarna som berättar för intresserade besökare om sin verksamhet. I dagens sofistikerade fallskärmsjägarutrustning är det nog bara ett par Vita blixten som jag tror ingick i vår något mer spartanska utrustning. Fallskärmsjägarna tycks vara en slipad enhet i K3:s verktygslåda och man blir glad över att se stolta fallskärmsjägare med fin attityd.

Besöksdagen avslutas med en ”Undsättning” på Heden. Överste Löfberg ger en övergripande information om K3 och därefter berättar Överlevnadsskolan om scenariot för förevisningen. Sen bryter helvetet lös och ett makalöst smällande, mycket rök, fallskärmshoppare, lågsniffande Hercules, Galten, Bandvagn etc. ungefär som i fornstora da´r när vi på FJS dag 1970 hoppade och sprängde pappersrobotar i fliser på Flugebyn… Gött mos!

Skämt åsido, här gör K3:s olika elitsoldater gemensamt en imponerande förevisning i hur man undsätter en isolerad pilot. Soldater och befäl, tillsammans med modern teknik, är en väl förädlad produkt som idag skiljer sig hästlängder från vår egen soldattid. De är naturligtvis värda all vår respekt.

Uppställningen i Lägret missade jag och infann mig först vid åtta-tiden på kvällen. Cenneth och Torkel berättade då över en öl och grillad hamburgare vad som tilldragit sig tidigare. Under givakten fick bland annat Ingvar Krancher och Bengt Persson ta emot välförtjänta medaljer av klubben och Tornie Ottersten på 323:e Fallskärmsjägarkompaniet blev av regementschefen utnämnd till Förvaltare. Stort Grattis till Er alla!

Många kända och glada ansikten fanns i Lägret denna trevliga lördagskväll bland dem veteranen Sam som alltid är en pigg deltagare och glad historieberättare. Grilldoften, tjötet och skratten fyllde Lägret som, liksom alltid, kändes behagligt välkomnande för oss gamla FJS-beväringar.

.

.

Karlsborg den 2 september 2013

201 Svante

.