Ärrade, erfarna men ändå ungdomligt spjuveraktiga gör att detta gäng, en kvinna och sex män, ofta anlitas för uppdrag…

.

Dramatiskt gisslantagning med blodig upplösning

.

Dörren till föreläsningssalen slits upp och ett antal beväpnade och väl maskerade gerillasoldater rusar snabbt in och övertar distinkt kommandot. Ledaren och hans sekundant placerar sig längst fram medan resten av gruppen sprids i salen. Barskt riktar sekundanten sitt vapen mot församlingen och vrålar:

Shut up and put your face down!

Don´t look at us!

Put your hands on the table!

Förskräckt lyder man uppmaningen och lägger händerna på bordet samtidigt som blicken sänks mot golvet. En isande, tyst och nervös stämning sprider sig i lokalen när gerillasoldaterna snabbt placerar huvor och handfängsel på offren. Ett fåtal skarpa kommentarer och tillrättavisningar på spanska är det enda som hörs. “Tranquilo, Gringo, Putamente…”. Därefter förs alla till ett trångt källarutrymme där de placeras sittande med handfängsel och huva på. Det är mycket trångt, svårt att röra på sig, varmt, instängt, obehagligt och frågan är vad som ska ske härnäst…  Sexton personer har just tagits som gisslan av en grupp som förmodligen tillhör den lokala gerillan.

Hur lång tid som sedan går är svårt att avgöra men kanske rör det sig om en halvtimme eller en timme.  Plötsligt bryts tystnaden av ett flertal mycket kraftiga explosioner. Dörren till gisslan trycks upp och svartklädda, maskerade insatssoldater rusar in. Huvor rycks av, handfängsel klipps upp, svetten sprutar, adrenalinet pumpar och i denna intensitet hörs skarpa korta kommandon:

Go, go, go….

Gisslan springer för sitt liv genom den dunkla källarkorridoren, upp för en trappa och passerar flera döda och blodiga gerillasoldater på sin väg ut ur huset mot friheten. Väl ute, en bit från byggnaden, ligger uppsamlingsplatsen och här sker inräkning och identifiering av den befriade gisslan.

Där avslutas övningen.

.

.

Det är trevligt att få tillhöra den fina ensemblen. Tillsammans med fanjunkar´n har jag och fem andra goa medlemmar blivit skådespelare på gamla da´r. Först agerar vi brutala gisslantagare för att en stund senare i ny skepnad vara ”The good guys” som genomför en lyckad fritagning under mycket buller och bång. Dolda talanger har plockats fram, det spanska ordförrådet med svordomar etc. har utvecklats och förfinats, därtill passande kläder och vapen samt ett jägaruppträdande som liknar gammal god 70-tals klass.

En del av belöningen blir en varm applåd från våra utsatta offer (kursdeltagarna) när Conny och Jan-Erik genomför sin utvärdering. Övningen ingår som ett moment i en av Cold Skills säkerhetskurser där man utbildar personal inom myndigheter, organisationer och företag som kan utsättas för risker under internationella uppdrag.

-Att ha kunskap ger möjligheter-

 

Cold Skills säljer kvalitetsprodukter så har Du vägarna förbi så gör ett besök i butiken!

.

Med vänlig hälsning

201 Svante

.