Försvarsmaktens överlevnadsskola, Fös, arbetar med utbildningar inom Personnel Recovery (PR) och stödjer utvecklingen av förmågan i Försvarsmakten.

Personnel Recovery är samlingsbegreppet för flera olika typer av åtgärder och operationer med syftet att återföra personal som isolerats i samband med en nödsituation.

.

.

Föredrag
om
Försvarsmaktens överlevnadsskola

.

Nu på fredag, den 9 mars, klockan 14.30 kommer fallskärmsjägare Tor Cavalli-Björkman till Skärmen och berättar om dagens överlevnadsskola. Välkommen att ta en fika och lyssna!

Har Du frågor så kontaktar Du mig på Lägertelefonen 0703-646791.

.

Fallskärmsjägarbastun är varm från 15.30.

.

.

Med vänliga (vår)hälsningar från Kalleborg,

Svante

0706-913891

.

PS. Här nedan följer en rapport om aktiviteter som skett under februari månad. DS

.

.

Ålandskryssning

Svante Larsson, Yngve Persson, Bengt Persson, Pelle Hagberg, Harry Lantz och Tore "Sam" Samuelsson

.

I mitten på februari for några gamla fallskärmsjägare på en Ålandskryssning. Trevligt tjôt, många skratt, god mat i en trivsam miljö gjorde resan till den avkoppling som vi hade tänkt oss.

Fortifikationsofficer Harry och Ribbåtsskeppare Pelle gav övriga en rejäl och detaljerad beskrivning av Stockholms vackra skärgård både ur försvars-, navigations- såväl som kändisperspektiv. Fyrljus, farledsriktningar, Söderarm, Oxdjupet, Carola, Salming, Stenmark, JägarNisses son och mycket annat var på tapeten under inseglingen till Stockholm.

Vid återkomsten var alla nöjda med resan och det beslutades att Harry skulle undersöka möjligheten med en tur till Estland lite längre fram i vår. Harry återkommer med detaljer och jag marknadsför sedan resan på bästa sätt.

.

.

Fallskärmsavdelningen

Foto av K3-fotograf

.

Fallskärmsjägare Björn Janderberg höll ett mycket uppskattat och informativt föredrag om Fallskärmsavdelningen och rätade ut ett antal frågetecken för oss gamla fallskärmsjägare på ett välbesökt fredagsfika den 24 februari. Dagens organisation, utveckling, teknik, Vingar, USA-resor, ambitioner samt FJS-dag berördes. Fallskärmsavdelningen bär FJS traditioner vidare liksom SF och 323:e Fskj komp.

Ett varmt tack till Björn för att du tog dig tid och gav oss en bra redogörelse.

.

(En utmaning till alla Goa Gubbar i och runt styrelsen i klubben:

Skapa snarast ett konstruktivt samarbete med Fallskärmsavdelningen, som på gamle kungens tid,  och säkra ett maffigt arrangemang av vår kanske sista FJS-dag, och FJS 60-års jubileum!

Involvera fanjunkar´n som murbräcka och hitta smidiga lösningar!

Glöm gamla surdegar, se framåt och upptäck nya möjligheter!

/Svante/)

.

.

Kirunaresa

Bengt Kuoppala i berättartagen på Ferrum

.

En go och glad Alf Josefsson, GU 53/54, möter oss vid ankomsten till Kiruna. Förberedelser är gjorda och vi inkvarteras hos Anna-Britta i Kalixfors varpå Alf tar oss ut på en guidad tur. Med värme och entusiasm berättar han om gamla minnen och om dagens fantastiska utveckling av Kiruna. På kvällen besöker Bengt och jag Sven-Erik Fjellborg, GU 70/71, som bjuder på kaffe med kaffeost och en trevlig pratstund om hundspann, skidåkning, skidstruktur och mycket annat. En snabbfika visade sig bli flera timmar lång innan vi lämnar Kaalasjärvi och återvänder till basen för en god natts sömn.

Nästa dag träffar vi Bengt Kuoppala som också är höjdpunkten på “fanjunkare” Bengt Perssons och min resa. En gemensam middag är bokad med Skogsmännen och Fallskärmsjägarna Bengt Kuoppala, Alf Josefsson och Sven-Erik Fjellborg. Mötet över en bit mat på Ferrum blir långt och under den tiden berättar en frispråkig Bengt Kuoppala om sig själv och människor han mött. Många dråpliga historier och hjärtliga skratt hörs. Bengt Kuoppalas varma, ärliga och raka karaktär speglar hans berättelser och jag kan tillägga att både rösten och dialekten tycks mig exakt som den var 1970/71. Jag framför hur omtyckt han var av oss värnpliktiga och att vi gärna skulle träffa honom igen i Karlsborg. Bengt Kuoppala var och är för mig en genuin fallskärmsjägare.

Bengt P. och jag lovar att efter bästa förmåga berätta om Kirunaresan i en artikel i tidningen Örnen framöver och jag kommer också att publicera fler bilder här på hemsidan som berör några av platserna vi befann oss på vintern 1971.

Du som har gamla bilder på Bengt Kuoppala får gärna maila dom till mig!

.

Bengt Kuoppala, Alf Josefsson, Sven-Erik Fjellborg, Bengt Persson och Svante Larsson på Ferrum i Kiruna.

.

.