Kilander klappar en lynnig Gustav

.

Mats Kilander GU 69/70 berättar

.

Hej Svante!

Skoj att få med Herr Gustav på din hemsida. Allrahelst som jag var en av getmästarna från 1969/70. Det var ju den åldersklassen som renoverade gethuset samt samlade in pengar till underhåll och drift och inte 1968/69 som det kanske kan tolkas som när man läser Fu Påhlssons brev. Han tillhörde ju våra “plågoandar”. Till saken hör ju att det inte var så populärt bland de vpl när man månatligen försökte samla in pengarna.

En annan historia är ju att Herr Gustav inte var så lätt att tas med om man inte bjöd på General Rapé snus (därav min försiktighet när jag på ena fotot försöker klappa honom lite). Under sommaren hade vi ju ett gäng skolungdomar/praktikanter hos oss. Vad var inte bättre än att sätta dem i arbete med att städa i gethuset? Herr Gustav togs ju in där under nätterna så jag kände lite ansvar (arbetsmiljö kallas det ju för idag), så jag varnade dem för att gå in i spiltan. Kunde samtidigt inte låta bli att hetsa praktikanterna lite så jag sa att om någon vågade hoppa in i hagen skulle denne få fem kronor, vilket var en dagslön för en vpl då. Det var ju säkra pengar tänkte jag och gick lade mig på sängen på luckan. Efter ca en timme kom ett glatt gäng ungdomar inspringades på luckan och berättade att en av grabbarna hade klivit in hagen och överlevt samt krävde sin belöning. Saken skulle ju naturligtvis bevisas så jag var ju tvungen att kliva upp ifrån min välbehövliga vila. – Jodå grabben hoppade in igen (några dubbla gager blev det dock inte) så killen fick sin slant av mig med glimten i ögat. Herr Gustav var väl så klok att han förstod att ungdomarna inte begrep att det var farligt att kliva in i spiltan så han tog det lugnt.

Färgbilderna är tagna av mig medan de svartvita med getmästarna och Fu Påhlsson är fotograferade av 111 Hansson. På fotot Gustaf_3 och _4 står vi ordningen fr v 212 Kilander, 133 Ristner, 326 Wikander och Fu Påhlsson. Vem som är Fk Gustav tror jag framgår ändå.

 

Ha det gott!

Mats

.

Litwin under arbete med Gustavs bostad

212 Kilander, 133 Ristner, 326 Wikander, Fu Påhlsson

.