Första luckan på andra pluton

Nästan hela första grupp på andra pluton 1970/71

.
Viljo Telinius berättar…

.

Ledarskap 1.

Jag passar på och ta en paus från läsandet och bedömandet av ett 30-tal examinationer i ledarskap som mina studenter på Idrottshögskolan förärat mig med. När jag läser om dagens utbildning i ledarskap och jämför med det ledarskap som gällde under min ungdom för 40 år sedan, så är det i vissa avseenden stora skillnader. Å andra sidan fanns det stora likheter med det moderna ledarskap vi lär ut idag.

Med mina ca 35 års erfarenhet som lärare och tränare håller jag med Renström om att teater ofta är en viktig del av ledarskapet.

Under värnplikten upplevde jag att de fast anställda på Fjs var bra ledare som oftast inte påminde om det beteende som många anser vara typiskt för militärer. De som många gånger avvek var de befäl som ibland gjorde korta gästspel. De kunde vara väldigt ”militäriska”. De trodde kanske att befäl skulle vara sådana på Fjs. Våra befäl var ”militäriska” när det behövdes.  Förmodligen var det fråga om teater. Om det behövdes gällde det att kunna se bister ut – något som vi värnpliktiga inte insåg då. När man blickar tillbaka på dåtidens ledarskap kan man inte tillämpa dagens värderingar på detta. Vi har idag ett annat samhälle med andra värderingar. Det vi ”utsattes” för då skulle idag medföra en hel del anmälningar av olika slag. Jag anser att vi som var unga då också tålde mycket mer än dagens ungdomar. Det som idag skulle betecknas som kränkningar och kollektiv bestraffning ryckte åtminstone jag på axlarna åt, det var inget som störde mig.

Alla har vi säkert upplevt episoder med befäl, episoder som fastnat i våra minnen. Här kommer en sådan episod.

.


Minering.

Vi skulle lära oss att gräva ner och dölja personminor. En sådan där man skall undvika att trampa på. Vi höll till på Vanäs udde och det var torrt och besvärligt att få ner minan i jorden. Instruktören var ett yngre befäl som vi aldrig haft tidigare. Han var ganska ”militärisk”. Vi jobbade parvis och jag tror att jag jobbade med Jansson eller Lindkvist. Vår mina var tydligen inte dold till belåtenhet för instruktören fokuserade blicken på vår mina redan på fem meters håll. Med en käpp i handen närmade han sig med raska steg samtidigt som han yttrade några väl valda (otryckbara) ord om kvalitén på vårt arbete. Med hjälp av pinnen  krafsade han upp minan. Det var bara att göra om. Molokna (kränkta?) och revanschsugna tänkte vi att ”nu skall vi ge igen”.

 

Nästa mina dolde vi så att den var omöjlig att upptäcka. Samtidigt gjorde vi på ett stegs avstånd bortanför minan lite märken på stigen så att det såg ut som att en dåligt dold mina fanns där. Vid inspektionen upprepades samma sak som tidigare. Vi såg att instruktören fokuserade på vår låtsasmina. Med raska steg närmade han sig och han sträckte käppen mot låtsasminan och sade något i stil med ”det syns för i helskotta på långt håll var den är”. Då hördes ett klick när han satte foten på vår mina. Han stannade upp och sade: ”det var bra gjort”. Hans kommentar ändrade definitivt vår bedömning av honom och hela övningen upplevde vi som lyckad. Jag tror inte heller att vi tog någon skada av det inträffade.

 

202 Telinius

 

.

.
En hälsning från Rolf Björklund…

 

Hej Svante!

Tack för alla inspirerande utskick med berättelser och skrönor. Har funderat en hel del på din förfrågan om jag har något att berätta om från min tid på FJS. Tyvärr så har jag inte kommit på något specifikt utan för närvarande när jag försöker komma på något så blandar jag ihop åldersklasserna.

En liten kul grej var ju när vi var ute på marsch i terränglådan med plutonen. Speciellt om det var mörkt. Det handlar om vår vän Stetter som var en bra boxare men saknade både viss koordination och mörkerseende. Varje gång vi passerade ett dike eller en bäck så hördes ett plums och genast så kom kommentaren “dra upp Stetter!” Han hade en otrolig förmåga att alltid missa avstampet eller andra sidan och ramlade ner i bäckarna.

Skall fortsätta att fundera och kommer jag på något så hör jag av mig.

Med vänlig hälsning,

Rolf

.

.

Rapport från Lägret…

.

Christer visar vykort för Rolf, Sam och Britt.

.

Björn, Hasse och Bengt på Skärmen.

.

Sist fredag visade Christer (GU 75/76) en fantastisk samling gamla vykort från Karlsborg. Som infödd kände Britt igen de flesta vyerna och Sam, Rolf, Per och Gunnel var inte lång efter. Många och långa diskussioner om detaljer hördes under eftermiddagen. Dessutom besöktes Lägret av Bengt, Curt-Erik, Hasse, Gert, Jan-Erik T. och Björn som tog en fika och språkade en stund. Kaffe dracks och dagen till ära bjöd Britt och Sam på välsmakande vetelängder.

Dessvärre råkade Per (Lidman) några dagar senare ut för en olycka och bröt lårbenet. Nu hoppas vi att operation och rehabilitering går bra, så vi snart får se Ditt glada leende igen på våra månadsluncher och fredagsträffar.

Per, en varm -Krya på Dig hälsning- från oss alla.

.

Inviterad av fallskärmsjägare Tor tillbringade jag lördagen tillsammans med ett 40-tal moppar i ett vackert och soligt Västergötland. Blue Berets MC hade arrangerat en fantastisk heldag innehållande allt från 15-20 mils körning, mc-museum, lunch, fika etc. En mycket trevlig upplevelse.

Kanske skulle några knuttar i årskullen kunna dra ihop ett gäng för en tur med utgångspunkt Karlsborg en fredag och med avslutning över en kall öl på Skärmen. Eller varför inte börja med en kall öl på Skärmen på fredagskvällen och göra en go tur på lördagen, för då kan jag också vara med. Va´tror Ni om de´?

.

I nästa vecka händer bland annat följande i Lägret

Tisdag: FA har ceremoni med utdelning av Vingar till godkända kursdeltagare och därefter samkväm på Skärmen.

Onsdag: Fallskärmsjägarkompaniet har bokat Lägret för att umgås, basta, grilla och tjôta efter genomförd Örnmarsch.

Fredag: Öppet hus för fallskärmsjägare på Skärmen och då är öppettiden 13.00 – 21.30. Välkomna!

.

Lev väl och är Ni i närheten nå´n fredag så stanna till och ta vägen förbi Lägret. Kaffet står på spisen,

.

201 Svante

Lägertelefon 0703-646791

.

Blue Berets MC. I förgrunden omgiven av HD-moppar står en vacker Wildstar.

 

.

.