Vinterbild från Kiruna kommuns hemsida

.

Vinterutbildning 2011

Så var den första vinterutbildningen med våra nyanställda soldater vid 1:a FskJ Plut till ända. Med hänsyn till tidigare utbildningsståndpunkt hos personalen så har tjänsten bedrivits på 3 täter. De mest rutinerade vinterrävarna har utbildats i snöskotertjänst. De näst mest rutinerade har haft grundläggande vinter tjänst, och de värsta ”färskingarna” har haft grundläggande fallskärmsutbildning.

Vi tillbringade endast 3 veckor i Kiruna denna vinter vilket har mer med försvarets ekonomi än behovet av vinterutbildning att göra. Den tiden då vi tillbringade tiden från mitten av december till början av april är förbi, då det innebär helt andra kostnader med fast anställd personal, jämfört med värnpliktiga.

Veckorna 8,9,10 bjöd inledningsvis på utmärkt vinterväder. Klart och tidvis mycket kallt med temperaturer ned mot -30 grader. Många personliga köldrekord kunde noteras och många fick lära sig hur vita fläckar i ansiktet ser ut på riktigt. Även snöföret var bästa tänkbara under första perioden. Meterdjup riktigt lös snö som gjorde klart för var och en vikten av att ha ordning på sina skidor och bindningar. Under senare delen av utbildningen var vädret mildare med temperaturer runt -10 och tidvis hård vind.

Grundläggande vinterkursen innefattade förutom grundläggande patrulltjänst med skidor och pulka, även olika förläggnings former, en längre marsch samt stridsutbildning. Alla deltagare hade god utbildningsståndpunkt i barmarkstjänst och kunde snabbt ta till sig den nya miljön vilket ledde till en god utvecklingskurva.

Fallskärmstäten gjorde sin markträning som vanligt i Karlsborg och genomförde hoppningen i Kiruna. Fällningsplatser var både Kalixfors och Kurravaara. Hoppveckan började med rött väder då vinden blåste gränsvärden. Detta fick bl. a arméinspektör general Berndt Grundevik erfara då han hoppade som drivare. Efter att ha draggat ca en kilometer över landningsplatsen var det en märkbart tagen general som kunde konstatera att han hade kompletterande utbildningsbehov i att bärga metod 3!

Roligast för mig som PlutC med årets vinterutbildning var dock den utvärdering som jag fick av skoterinstruktörerna. Dom var mycket nöjda med mina soldater och hade aldrig tidigare haft någon kurs med så engagerade, positiva och hjälpsamma soldater. Det är sådant som gör livet som PlutC vid FJS lite lättare, i tider av stora förändringar!

.

// 221 LUN

.


 

Hej Svante!

Här kommer en bild som jag tog från hoppningen på Torneälven nära Kurravaara. Tror inte att det är Grundevik, för han hamnade på strandkanten. Och fick åka skoter till återsamlingen.

Hälsningar/

Lars-Åke Sundgren

.

.


.

.

.