.

DC-3 PROJEKTET 2010

DC-3:an är i princip färdig till 98 %. Löpande underhåll typ polering, målning och smådetaljer skall fixas. Näthyllorna skall monteras på plats. En ljudanläggning skall monteras i flygplanet där vi får höra motorljud och kommandon, där ex.”SAM” ger order utanför flygplanet före ilastning.

  • INDELNING: ”Två lag om åtta, är indelade i uppdraget”.
  • ILASTA: i flygplanet ”Fäst säkerhetsbälten.”
  • MOTORLJUD: start och inflygning mot målet, sång, ”Tycker du som jag så hoppar vi … , Lossa / Kroka fast / Krontroll / Anmäl klar”.
  • Till ”FÄRDIGSTÄLLNING, MARSCH, Dunk, dunk, dunk, dunk, osv.
  • FÄRDIGA GÅÅÅÅÅÅ!

DC -3 projektet är ett mycket lyckat projekt, där vi med guider förevisar flygplanet. Under sommaren med början i juli har vi haft sju visningar med guider, en per vecka samt någon privat visning, där allmänheten blivit informerad om DC-3:an och delar av FJS historia. Broschyrblad har tryckts upp på svenska, engelska och tyska. Vi har lagt fram dessa på Turistbyrån och i flygplanet. Någon stor ”reklamkampanj” har vi inte gått ut med, endast broschyrerna och informationstavlan vid vägen vid gamla lägret.

Otroligt! Vi har under perioden haft över 500 besökare, bl.a. från Norge, Finland, Danmark, Island, Tyskland, Belgien och Holland. En ”ammunitionslåda” med en slits i har placerats vid utgången, där den givmilde besökaren kan lägga sitt bidrag. En skylt informerar om hjälp till underhåll mm. av DC-3:an osv.  De sju visningar under sommaren inbringade över 2500: -. Många besökare undrar ”så här såg det ut under 1950 och 60-talet och hur ser det ut i dag”? Det kanske är vår nya uppgift att informera om, exempel med bilder och text.

I Karlsborg anordnas ”Bondens dag” på lördagen sista veckan i september, där många personer kommer på besök och är i rörelse. Vi tog ett beslut att visa flygplanet med guider en sista gång för säsongen. En informationstavla, skylt modell större, tillverkades med text ”Visning av DC-3:an” samt ”bild av flygplanet och en fallskärmsjägare”. Tavlan placerades till vänster om infarten till Götiska Valvet. DC-3:an var öppen för visning från 10.00 tom. 16.00. Ett 40-tal besökare kom trots det mycket dåliga vädret.

Nu är vintern på antågande, flygplanet kan endast beskådas utifrån. När mörkret faller, tänds belysningen i cockpit, cargo-delen och på planets positionsljus samt sist men inte minst spotlight, som från fyra håll belyser vår fina DC-3:a. En mycket vacker syn med flygplanet i vinterskrud.

.

UPPROP

Till våren, någon fin och solig weekend, i april eller början av maj (lördag till söndag) skall vi ”anfalla” DC-3:an. På programmet står: polering och åter polering. Jag behöver ca: 30 frivilliga och givetvis ingår lördagsbastu (Zingo/Coca-cola fixar ni själva). Övernattning undersöks, vill ni vara med? Kontakta mig med er e-mailadress så jag kan planera. Tackar på förhand.

Billy Finnborg, 0500-48 22 11 eller 0730-48 22 02.

E-mail   billyfinnborg(at)msn.com

.

.

FJS-hälsningar, Project DC-3, GOD JUL!

Billy Finnborg, GU 57/58

.

.