ÅTERBLICK 1970

In-ryckningen.

Nu har fjorton dagar passerat. Vi har avancerat från rekryter till soldater, från båtmössa till basker. Några har avrustat. De som är kvar börjar känna sina “gehalt” som Jonsson på vår lucka uttrycker det. Och kängorna är oftast “vårdade”. I vissa fall blandas skokrämen upp med vissa ingredienser, för att ge denna extra lyster. Ett beprövat recept: Ett par väl insmorda kängor, gnides länge och väl med våt bomull. Även en damstrumpa kan användas om sista permissionen givit önskad utdelning. Om lystern inte bedöms vara den rätta kan “överkocken” ordinera en sk. skoputsar aperitif bestående av väl avvägda delar armhävningar och maratonvarv runt förläggningens byggnader. Metoden lär garantera toppresultat i 99 fall av hundra.

Då, för fjorton dagar sendan, kom man neddimpande här med en mängd vaga vetskaper om livet som militär speciellt då vad fallskärmsjägarskolan beträffar. På tåget från Skövde mötte man en mängd likasinnade prissar. Alla sneglade osäkert på varann. Vilka här har en militär inkallelseorder som färd-knäpp? Frågan lyser outtalad. Men när konduktören kommer dras biljetterna fram. Det blir som när en vaktmästare öppnar dörrarna till en packad föreläsningssal. Trycket lättar!

I Karlsborg möts vi av en grönmålad buss. “De häringa bussarna e junte så himla dålia som polarn sa” hörs en kommentar bakifrån bussen när vi går ombord. Vi presenteras för mottagningskommiten; två grönklädda varelser. Jag kom att tänka på ett träd när jag såg dom. Bruna rötter, grön stjälk med två grenar och så en röd blomma högst upp. Snart nog exponerades deras fröhus också. Håret var kortklippt till den milda grad! Jag befarade att en olycka hade hänt. Kufarna hade legat och sovit i gräset och blivit överkörda av en gräsklippare. Och med den uniformen måste ju risken vara ständigt överhängande.

Två dagar senare såg hela gänget ut som kardborrar i huvudet.

/Saxo/

ur Örnen nr.54, 1970

Aktuellt

Jägarbryggan har förstärkts i sommar

.

Hej på Er alla,

40-års jubiléet är över. Tårarna torkade. Stora Tjötapriset med den vackra örnen uppsatt på väggen. Whiskyn påbörjad och boken från Harry med berättelser och erfarenheter från Makedonien 1993 är läst. Längtan efter nästa möte har börjat. Stort tack än en gång till alla för ett gött möte och ett utmanande närvarorekord!

Nu blickar vi framåt och börjar uppladdningen inför kommande FJS-dagar och nästa jubileum som vi lovat varandra ska bli år 2015. Mellanåren träffas vi naturligtvis också gärna men 2015 är ett måste. Fem års framförhållning bör väl räcka även för de mest upptagna. Pensioneringen har kanske också inträtt för några av oss.

Låt sajten också vara en annonsplats för andra träffar än FJS-dag. Att gå i fjällen, åka skidor, spela golf eller kanske bara mötas över ett glas öl någonstans.

Ska försöka göra 1-2 inlägg/månad så vi håller sajten igång. Hjälp mig gärna med text och bilder framöver!

.

Med vänliga Karlsborgs-hälsningar

201 Svante