IMG_1836

Om ett par dagar reser jag till Kanada och tar med mig ryggsäck, varma kläder, kängor, tält, sovsäck och ett jävligt gott uppblåsbart liggunderlag. Väl där tänker jag tillbringa sommaren som en bilburen luffare i British Columbia och förhoppningsvis också i Alaska inshallah…

.

.

Bäste fallskärmsjägare!

Under några veckor i maj har “vanlig” militär personal från K3 här i Karlsborg utbildats och därefter fått göra ett par fallskärmshopp. Jag har följt dom och nedan hittar du några bilder från deras framfart. Att se alla stolta miner efter premiärhoppet på Flugebyn kändes fantastiskt och jag påmindes om när vi gjorde vårt första hopp i augusti 1970.

Våra minnen varierar naturligtvis och här får några rader ur Ernst Brunner´s memoarer “Där går han 2” beskriva hur han minns upplevelsen. Premiärhoppet, som gjordes den 17 augusti 1970, beskriver 110 Brunner så här…

.

Benen väl samlade, uthoppet kraftigt med båda armarna sammanslagna om reservskärmen.

Som andra punkt kollades bensparkarna.

Vid rycket som kom när kalotten tog luft drogs selremmarna åt. Satt de fel trycktes testiklarna upp i bukhålan.

På tal om det: Åman fick en kula sönderklämd och fick ta tåget stående i mittgången hela vägen till Skövde där den bortopererades. Eftersom han var bra i matte kallades han nu för Einstein.

Hoppdomarna fanns utplacerade i planet och på marken. Man måste visa att bensparkarna var kraftiga, beslutsamma. De bedömde frånstyrningen också som man gjorde med bärlinorna. Var det stora lag vid fällningen kunde kalotterna kollidera i luften, kanske inte lägga sig om lott men i luftturbulensen gällde det att inte ryckas in under en annan hoppares skärm till exempel. Att ”gå” i nylontyget på en underliggande kalott var som att vada i kraftig termik. Man skulle dra hårt av bara fan i bärlinorna, dra så hårt man vågade, nästan tills kalotten tippade över och hela tiden styra ifrån.

Landningen bedömdes av fanjunkare Albrektsson. På mig skrev han ” mjuk sidledes rullning framåt m. samlade ben”.

Sagt vid sidan om men löjtnant Seth som gick med protokollet från man till man och läste upp resultaten, han åkte efter det här ner till militär-VM i Portugal och hoppade ihjäl sig. Han trasslade in sig och störtade.

.

.

.

En förhoppningsvis härlig sommar ligger framför oss med allt vad det kan innebära. Värme, sol och bad och kanske också spännande upplevelser. Någon av er som besöker FJS-dag i sommar får gärna maila mig några bilder plus skriva ett par rader som jag kan publicera här på hemsidan när jag är tillbaka i Karlsborg i början av september.

.

Med önskan om en riktigt trevlig sommar,

Karlsborg den 27 maj 2016

201 Svante

.

 

DSC02237

Uppställning utanför hopphallen i maj 2016 av förväntansfull personal från K 3

.

DSC02240

Genomgång av moment i hopphallen…

.

DSC02244

Träning av landning…

.

DSC02257

Träning av uthopp…

.

DSC02281

Stolta miner efter genomfört premiärhopp på Flugebyn den 17 maj 2016 följt av sedvanlig uppställning och genomgång

.

.

FJS-märke 1970