IMG_1761

En aktuell bild från DC 3:an i Lägret. Det är inte så mycket vinter här i Karlsborg men det är alltid lika vackert, välskött och inbjudande oavsett årstid att besöka Lägret.

.

God Jul

.

Bäste Fallskärmsjägare!

I mitten av december samlades soldater, officerare, ÖB, Försvarsminister samt anhöriga uppe på fästningen för en högtidlig medaljceremoni. Mali 02 hade kommit hem efter många utmaningar i Afrika. Kvinnor och män som vi skickar ut i världen ska vi naturligtvis ta emot på ett värdigt och respektfullt sätt och visa att vi uppskattar deras insats. K3 har huvudansvar för de tre första av Sveriges insatser i Mali och det har verkligen märkts här i Karlsborg genom ett år med hög intensitet uppe på fästningen..

Brunner har kommit ut med den andra delen av sina memoarer ”Där går han 2”, 1970-1990. Här finns bl. a tiden på FJS och jag skrattar hjärtligt till många av Brunners beskrivningar. Nedan följer ett par lösryckta smakprov ur boken som beskriver första mötet med våra furirer vid ankomsten till Karlsborgs station den 1 juni 1970…

Cronström uppträdde reglementsenligt. 

Han hade lärt sig reglementet som var en samling föreskrifter, krävande och som hade med uppträdandet att göra. Ingen kom undan utan att lära sig det han hade lärt före oss. 

Han ställde sig framför gruppen för att visa, vände ansiktet mot oss i profil och fast han redan hade underbett sköt han fram hakan lite till och såg krigisk ut. Till skjorta grön m/60, fältbyxa grön m/60 och marschpjäxor hade Cronström på sig den vinröda baskern. 

Den bar han mitt på huvudet och framdragen i pannan med mösskullen lutande åt höger. 

Mössmärket satt på millimetern rätt ovanför vänster öga.

.

Furir Lindgren steg fram. Det jag minns av honom var nackmusklerna. En ryggsäck (Saccis modell Jägare 90) med stridspackning vägde femtiofem kilo och bar man med sig den överallt under ett år samlades musklerna till en puckel. 

Denne Lindgren hade dragit en blyerts ur benfickan. Den bakre änden var trubbig. Där nöp han tag och så tog han lagom långa kliv från man till man såsom han lärt sig på FJS att kliv skulle tas. 

Vid varje nacke gjorde han halt och prövade hårlängden. Blyertspennan med sin i sex kanter frästa träskiva och sin svarta metallglänsande spets förde han nerifrån och upp. 

Nu gällde det. 

Om ett hårstrå lade sig över var det för långt.

Alla i vår grupp fick underkänt.

.

För egen del har hösten varit en fin balans mellan ryggläge på soffan, moppen, trevliga åtaganden och uppdrag för Överlevnadsskolan. När jobbet med Överlevnadsskolan pågått här i närheten så avslutas det alltid i FJS-lägret. Genomgång efter övning på Skärmen följt av Fallskärmsjägarbastu med dopp. En trevlig tradition för oss inblandade.

Resehandböckerna ligger lätt åtkomliga intill soffan och mina planer på att resa mot varmare trakter i jan/feb finns. Inget bestämt men att drömma och planera är ju definitivt en del av att resa. Välbefinnandet är gott när dessutom Frölunda ångar på i Elitserien och Sverige kommer att finnas med i Frankrike för att medverka i fotbolls-EM till sommaren.

Med en förhoppning om att vi också hjälps åt att skapa en tryggare tillvaro för alla oskyldiga barn och vuxna som är drabbade av en orolig omvärld tillönskas Ni,

.

God Jul och Gott Nytt År,

Karlsborg den 21 december 2015

201 Svante

.

Sam 93 år den 20 december…
Sam 93år

…födelsedagsfika hos Sam på Järpstigen. Det blev ett hjärtligt kalas med en pigg 93-åring som illmarigt beskrev hur han redan hade fångat och bestraffat den som gjort åverkan på fallskärmsjägarstatyn i Lägret. Muntra historier, minnen och skrönor berättades till glada skratt…

.

Surströmming i oktober…
IMG_1583

I oktober bjuder fanjunkare Persson på sin årliga surströmmingslunch på Enstigen. En alltid lika trevlig och uppskattad tillställning. Lindmark, Nordin och jag är inte svårbedda och möts av ett mycket smakfullt bord med extra allt och naturligtvis fastställd bordsplacering enligt fanjunkar´n. Det blir ett muntert tjöt med många olika meningar…

.

Bröllop på FJS dag…
IMG_1542 (1)

…och naturligtvis prioriterar jag den storslagna och kärleksfulla tillställningen i Hovs Kyrka bland nära och kära när sonen Carl får sin Thilde till hustru.

.

Kilpisjärvi i juli…
IMG_1384

I början av juli…fantastiskt väder…myror i brallan…drar en vecka…375 mil tur och retur Kilpisjärvi…kustvägen norrut och inlandsvägen söderut. Kilpisjärvi bjuder på snö och knapp temperatur annars hyfsat väder förutom sista dagen på hemvägen mellan Åsarna och Karlsborg, då regnet står som ”spön i backen”. “Det finns inget dåligt väder bara…” Bra klädd var jag så det blev en härlig vecka på moppen.

.

IMG_1392

På väg söderut från Kilpisjärvi blir det ett mycket trevligt besök hos Alf (FJS 53/54) i Vittangi. Gemytligt tjöt om gamla FJS-historier och annat över en smaklig förmiddagsfika. En fin bokgåva får jag med mig när jag drar vidare mot Kiruna och Torneträsk…

.

.

.

FJS-märke 1970