Glacier NP

Glacier National Park tillsammans med min dotter Josefin. Ryggsäck, kängor, tält, sovsäck, liggunderlag, stormkök m m. Grizzly, Black Bear, Bison, Coyote, Moose, Elk…you name it. Under maj månad i år vandrade vi i Glacier och Yellowstone bland vilda djur i en storslagen natur. Växlande väder med övervägande solsken men även snö/regn och morgnar när vi vaknade med frost på tältduken. Josefin är idag den verkliga trappern i familjen men även mina gamla jägartakter kom väl till pass. En fantastisk upplevelse var det…

.

images

Bäste Fallskärmsjägare!

Uppe på fästningen har det varit full rulle hela hösten. Fallskärmsjägare och övrig personal har förberett sig och tränat inför kommande insats, som i början av 2015 åker till Mali för att arbeta med bland annat underrättelseverksamhet. En tuff uppgift väntar. Styrkan ingår i den FN-ledda insatsen Minusma som har sitt högkvarter i huvudstaden Bamako. I tidningen -Fredsbaskern- uttalar sig chefen för Mali 01, Carl-Magnus R Svensson, …”Vi får räkna med att attacker och eldstrider kan inträffa. Det är vi förberedda på. Vi har bra utbildning, vi har bra materiel och vi tar hand om varandra” och försvarsminister Peter Hultqvists säger  “Det är en mycket viktig insats och jag har följt Försvarsmaktens förberedelser noga. Operationen är inte enkel, den är komplex. Utmaningen ligger i säkerhetsläget som Försvarsmakten måste anpassa sig till“.

Våra hemtrevliga logement i Kiruna är för alltid borta. De brann ner till grunden en åsknatt i somras. Dessa, så grundligt sanerade utrymmen, hade kanske stått pall om de gamla asbest-klädda väggarna varit intakta…och säkert var det gammal kvarglömd tjärdoftande grundvalla som gjorde brandförloppet så dramatiskt. En artikel i Expressen hittar du här!

Ett gott 2014 närmar sig sitt slut och julen nalkas. En önskan om att 2015 bjuder på både trevliga utmaningar och spännande stunder har jag, för en aning nyfiken får man väl fortfarande vara…

Sista strofen ur Viktor Rydbergs dikt -Tomten- följer här nedan och också ett utdrag ur tidningen Örnens dåvarande julnummer 1970 lite längre ned på sidan.

.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

.

.

 

Med önskan till er alla om En God Jul och Ett Gott Nytt År

Karlsborg den 18 december 2014

201 Svante

.

.

ur tidningen Örnen nr. 55, Julnumret 1970

KRÖNIKA

Vad har hänt sen sist? Jo, massor. Här är ett axplock.

Den sena inryckningen – den 1 juni i år mot mitten av mars för tidigare årsklasser – gjorde att vi kom igång med jägartjänsten och hoppningen först efter midsommar. Vi kunde därför inte dela ut örnarna till FJS-dag, men bra nära – 1 sept. begicks örnhoppet på Store mosse och några dagar senare satt örnarna ”på den plats på vapenrocken varunder hjärtat klappar”.

Förhållandet att fallskärmsjägarna fått kortare utbildningstid har utan tvivel satt en viss prägel på skolan. Någon sänkt utbildningsstandard har vi inte accepterat. Verksamhetspulsen är därför hög. Tack vare en hård satsning av alla parter tror vi att vi ska lyckas. Ja, vi kan nog utan överdrift säga att vi på en del viktiga punkter t o m ligger före programmet.

För den skull försmår vi inte gamla traditionella överraskningar och trevliga avbrott, såsom plutonchefselevernas dop och skolchefens första inspektion, som slutade med en månskensfärd med S/S Motala Express på Vättern.

På sommaruppehållet deltog som vanligt ”halva skolan” i internationella 5-dagarsorienteringen. Fallskärmsjägare Arne Johansson från Falköping ordnade en komfortabel seger i juniorklassen och gjorde sedan, tillsammans med Haraldsson från Norrköping och andra raska jägare, rent hus på svenska mästerskapen m fl. stortävlingar.

Augusti månad var fullproppad med notabla händelser. Under månadens första veckor hade vi en praktikantkurs för trettiotalet entusiastiska gymnasister. Så var det dags för Fallskärmsjägarnas dag, som efter fjolårets samgående med S 2, nu åter arrangerades i den gamla goda stilen. Vädret var strålande. Alltifrån lördagsmorgonens stora motionstävling (omkr. 400 deltagare) till sista valsen på söndagskvällen kryllade det av folk hemma i lägret. Ute på Flugebyn var det inte långt från femsiffrigt antal åskådare. Kamratklubbens årsmöte har aldrig tidigare varit så välbesökt och tack vare Hercules kunde alla mötesdeltagare få se Karlsborg från ovan under lördagskvällens vattenhopp.

Under höstens fälttjänstövningar fick vi vara raska i vändningarna för fienden (som fick på nöten) fanns både i Blekinge, Halland och Västmanland. Vid sistnämnda tillfälle fick vi hjälp av en tropp gamla fallskärmsjägare, som (liksom i fjol) inom FBU:s ram klätt sig i krigarkläder. (Nästa år behöver vi sådan hjälp också i Skåne och Norrbotten, upp och hoppa gamla jägare!)

Vår egen fälttjänstövning – Jägarveckan – som hölls första veckan i dec. i triangeln Skövde-Töreboda-Karlsborg, blev ett gott slutprov på barmarksutbildningen. Dock har vi sällan haft så lite snö och så lite minusgrader.

Serien av uppvisningar och samövningar har varit omfattande. Över hela landet (nåja nästan) har fritt-fall specialister, troppar och plutoner, samlat goda erfarenheter och, som vi hoppas och tror, spritt god PR för Krigsmakten och FJS. Ska några speciella tillfällen nämnas så är det väl Kalix, Söderhamn och Kvarn (Infanteriets stridsskola, där många av Krigsmaktens allra mäktigaste var åskådare). Krigsskolans och FJS gemensamma fria-kriget-vecka i Sörmland ska heller inte glömmas.

Vad var en säsong utan besök. Militärattachéer, militärbefälhavare och intresserade av något lägre kaliber har sett till att denna krönika har blivit komplett även i detta avseende.

Strömmen av FJS:are till andra länders jägare har varit strid. Har inte Konungen släppt till pengar har besöken skett med egna medel. ”LJK” (finska FJS) har gästats i två omgångar, likaså ”HFJS” (norska FJS), där årets nordiska kamratträff hölls och där ”syrgasrekordet” slogs (se särskild artikel). Danmark och Jugoslavien besöktes i samband med deltagande i NM (med seger för vår chefsinstruktör) resp. VM i fallskärmshopp.

Försöksverksamheten är som vanligt omfattande. Under hösten har insänts en diger lunta om fallskärmshoppning i allmänhet och fritt-fall dito i synnerhet. Andra försöksobjekt är radioapparater, fällningsfyrar, tält, sjukvårdsutrustning och mycket mera. Strömmen av ”utrustningsgubbar” från staberna i Kungl. huvudstaden är glädjande, det är ju ”ute i busken” som prylarna ska ses och prövas. Vi får heller inte glömma Försvarets materielverk, som i samarbete med vår Tekniska avdelning, kastar ut tunga grejor som ammunition, drivmedel, bandvagnar o dyl. från både normal höjd och lägsta höjd dvs 2 á 3 m.

Byggnadsfronten är som förut, dvs ett sorgligt kapitel. I mitten av 70-talet beräknas vi flytta in i fästningens ”slutvärn”, som ska börja repareras nästa höst. Som alla vet önskar vi i stället få rusta upp gamla Garnisonssjukhuset. Kungen släpper dock inte till pengar till detta projekt varför det gäller för gamla FJS:are att skjuta till en halv milj. Gör det!! Helt nere ligger dock inte byggnadsverksamheten hos oss. Tornet ute på Flugebyn är nu komplett, f d ”Gula baracken” har fått en tillbyggnad, som döljer övningsmateriel och skräp, stora bryggan har fått en ansiktslyftning och ett nytt simhoppstorn, några logement har målats av sjukskrivna och slutligen har de gamla fula badhusen plockats bort av riv- och sprängglada jägare.

Julen står för dörren och en ny vintersäsong i Kiruna. I februari rycker i vanlig ordning spänstiga repgubbar in i K-borg. Till skillnad mot tidigare år kommer de inte att åka upp till Norrland, lämpliga utrymmen fattas. Rep-omgången deltar i fälttjänstövningar i trakten av Gävle och årsklassen i Kalix-Haparanda. I slutet av mars samövar vi med Jägarskolan och sen är det dags att begå den sedvanliga fjällmarschen, prel. 1-5 april. Liksom i fjol är det fråga om Kebnekaise massivet. Vi hälsar i vanlig ordning gamla FJS:are välkomna att bilda ”fjärde pluton”. Hör av er till vår adress på JS: 981 01 Kiruna 1, tfn 0980/12070. Alla krigsskolekadetter har även i vinter den två veckor långa (korta) koncentrerade hoppkursen. När årsklassen och rep-omgången kastats ut på resp. fälttjänstövningar i början av mars tar vi sålunda emot närmare tvåhundra kadetter i Karlsborg (mark och tornträning) och i Östersund (hopp). Efter påsk deltager FJS i milo S. fälttjänstövning samt går högvakt i Stockholm. 10 maj har vi befälskurs och 1 juni kommer rekryterna. Cirkeln är sluten.

”Max”

.

Teckning ur Örnen av 218 Johansson

.

 

Bilder plockade ur hemsidans inre…

.

Gamla lägret

Gamla Lägret vid Vätterns strand

.

Gustav

Vår vackre, starke och väldoftande maskot, Löjtnant Gustav, fick stanna hemma när vi for för att vakta gamle kungen på slottet.

.

karlberg

Karlberg 1971 i samband med högvakten

.

Bild från 301, 17

Högvakten 1971

.

Bilder från (314)

Kiruna 1971

 

.

.

FJS-märke 1970