ShanghaiNews nr1

.

Eftersom jag hastigt och lustigt har bytt min hemmamiljö från Sveriges hemmavana marker till ett nytt liv i megastorstaden Shanghai vill jag gärna dela med mig av mina upplevelser till Er.

För det första, Shanghai innehåller riktigt mycket folk, ca 18 milj påstås det ingen vet riktigt säkert för det finns massor av illegala invandrare från andra provinser som jobbar här utan att vara registrerade.

Det märks när man åker tunnelbana, (jag åker nämligen tunnelbana från och till jobbet som vanliga kineser, inte som dom flesta andra västerlänningar som sitter i trafikstockningar i en stor bil med privatchaufför). T- Tågen går tätt, ca 2 min emellan. När dörrarna öppnas väller folk ut packade som korvar i en burk Bullens pilsnerkorv och när det då blir en lucka passar man på att tränga sig in. Hur långt man tränger sig in beror på hur långt man har tänkt att resa. Ska man bara nåra stationer ska man hålla sig nära dörren annars kommer man inte ut. Står man däremot för nära dörren trycks man ut nån station för tidigt och då gäller det att tränga sig in igen. Det går fint när man lärt sig tekniken och förresten det där med att stå och trängas med folk är inte så farligt som det låter för dom flesta är små väldoftande nyduschade kontorsdamer så det är sånt som en gammal jägare kan stå ut med.

Det där med att ta sig fram och tillbaka från jobbet till bostaden är ett kapitel för sig. Vi har fått en lägenhet på andra sidan floden Huangpu (som är en biflod till Yangtze) vilken rinner genom stan. Jag har rekat lite, man skulle kunna springa ner till floden, simma över (den är bara ca 500m bred) och ha en cykel på andra sidan och cykla  den sista biten till jobbet som ligger på Nanjing Road vilket är det absoluta centrumet i stan, det skulle innebära att man skulle kunna genomföra ett mini Iron Man varje dag. Det går visserligen färjor över men de kostar ca 50 öre att åka och det blir en del pengar på 2 år. Jag har testat iden på min fru men hon verkar inte särskiljt entusiastisk hon påpekar att det är en intensiv trafik med flodbåtar och att min chef på kontoret inte skulle gilla att jag dök upp i våtdräkt indränkt med stinkande flodvatten varje morron. Kvinnor ser inte möjligheter bara problem.

Vi har nyss firat nyår här, det var nyårsafton lördagen 13 feb. Vi firade med en middag tillsammans med en massa andra svenskar och kl 24 gick vi ut för att kolla på fyrverkerierna. Det var häftig, man hade i och för sig redan tjuvstartat, man hade småskjutit i stan hela veckan men nu brakade det loss. Det var ett öronbedövande skjutande det var ungefär som när Liedberg fick fatt i en ksp 58 och några lådor lösplugg en natt i Tivedenskogarna. Fyrverkerirester låg i drivor på gatorna men renhållnings gängen samlade ihop det nästan innan det smällt färdigt.

Det var lite om mitt liv här nere, det händer massor med roliga grejer, jag skriver gärna mer om det är nån som tycker det är intressant. Ska försöka komma till 40 års jubilet om  det går.

Jag bifogar en bild på utsikten från mitt kontorsfönster, i mitten ser ni ”Ölöppnaren Shanghais högsta kåk drygt 500 m hög, och en bild från Nanjing Road

123 Jansson