DSC_000001

.

223 Uffe minns…

Roligt att läsa om Kuoppala –
ja han var o är verkligen “skön”.

Jag minns bland annat en gång som är rätt målande för hur Bengt var som befäl:

.

Vår grupp var under vinterutbildningen i Kiruna ute på en 2-3 dagarsÖvning och hade gjort ett avhopp fr skidspåret och tagit oss ytterligare ca 3km ut i terrängen där skulle vi slå läger och sova över i gruppTältet med vedkamin. Vi var alla rätt trötta oså fördelade Kuoppala vad var o en skulle göra, sätta upp tältet, gräva latringrop, sätta upp knallskott, fixa granris oså sa Bengt: uffe o putsarn (Lars Eriksson) tar en av pulkorna tömmer den o åker ut o hämtar björkved för natten -(faen oxå tänkte jag, varför just jag som är så trött?) – såg ni strax efter vårat avhopp där var det fina björkar för att ta till ved? Jovisst det hade vi sett. Oså tömde vi och kopplade till pulkan och stack iväg – då åker Bengt efter oss ända ner till “vedstället”, ca 3km, och jag tänkte “va faen är detta? Litar han inte på att vi klarar detta själva?” När vi kom ner så sa Kuoppala “såga ni så hugger jag” och jag kan säga att när vi sågat och Bengt satte igång att klyva vedträna löpande – va rädd jag var att han skulle hugga sig själv i handen – det hade blivit kolmörkt – han tog vedträna la upp dom mot en nerhuggen björkstam höll i vedträet med ena handen yxan i den andra och svingade yxan o klöv så flisorna “sprutade” och vi sågade och fyllde pulkan med klyven björkved. ( jag har nog aldrig vare sig tidigare el senare sett någon klyva ved med den precisionen – Kuoppala missade inte ett enda slag, veden klövs vid varje slag!!)
########
Jag, även Putsarn, tyckte att de var otroligt schysst gjort av Kuoppala att hänga med oss ner och dessutom hjälpa till med mer än halva arbetet att fixa veden!!!
Detta var ju en av delarna i det som svetsade samman oss “jägare” med befälen på ett otroligt bra sätt.
Det var inte bara i ord utan med handgripligt agerande i själva “jobbet” som skulle göras som dom var med o deltog.
Jag vet att jag tyckte redan mycket mycket Bra om Bengt men oj oj vad han växte än mer i mina ögon.
####

.

Ha de Gött

Uffe

.

Foto: norra Bohuslän, i närheten av BullareSjön, husgrund o stengärdesgård nära en mosse

.

.

DSC_2262

.

DSC_2260

.

.

.

FJS-märke 1970